Ana Menü

10 Ocak 2015 Cumartesi

(ekz8FSy)Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ne Demek? (fipVKmH)

nKsnfJ9EuSap6FecWLmS0vA7Rw59kCxPuUEOOdZbIJ789QP1Bm

Nükleer Enerji

Bazı ülkeler, elektrik üretmede, nükleer enerjiyi kullanılıyorlar.
Bir nükleer santralin yatırım maliyeti çok yüksek . Üstelik bu enerji, yüksek teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bunlar aşılabilirse, elektriği çok ucuza üretebiliyor. Üstelik sera gazı yayılımı da oluşturmuyor.

Ancak nükleer enerji üretimi tüm yeryüzünde çok tartışmalı. Bu enerji, insanları korkutuyor. Bu enerjinin kullanımından oluşan radyoaktif atıkların idaresi tüm yeryüzünde kaygı yaratıyor. Hatta , toplumlarından gelen baskılar sebebinden bir takım ülkeler, kullandıkları nükleer enerji santrallerini kapatacaklarını izah ettiler .

Yenilenebilir Enerjiler

Bu tür enerji kaynakları hem tükenmiyorlar aynı zamanda çevreye zarar vermiyorlar.
Güneş enerjisi direk , üç yolla kullanılabilir. Su ısıtma esasına dayanan termal güneş enerjisi sıcak su ve mimari ısıtması sağlar . Fotovoltaik güneş enerjisi fotokimyasal işlemlerle güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Küçük bir yüzey üzerine düşen güneş ışınlarının toplanmasıyla suyu kaynatan termodinamik güneş enerjisi elektrik üretir.
Rüzgâr da güzel bir enerji kaynağı. Rüzgârı bol yerlere kurulan rüzgâr türbinleri elektrik üretir.

Suyun enerjisinden yararlanmak için , göllere, büyük şelalelere veya nehirlere barajlar kurulur. Yüksek bir yerden aşağı düşerken oluşan su kuvveti, bir çift üreteçten oluşan türbinleri döndürür ve elektrik üretilmesini sağlar .

Kanola, ayçiçek, soya, mısır, aspir gibi bitkisel veya hayvansal yağlardan, kimyevi işlemlerle ele geçirilen biyoyakıtlar henüz elektrik imalatında kullanılmıyor. Fakat çok mühim bir enerji kaynağı.

Yerkabuğunun derinlerinde veya yeryüzüne ulaşan sıcak su ve su buharı da enerji kaynağı olarak kullanılır. Jeotermal denen bu kaynaklar üzerine kurulan jeotermik santraller elektrik üretir.

Geleceğin enerjisi

Hidrojen için en mühim kaynak deniz suları. Sudan hidrojen ele geçirilmesi , gelişkin mühendislik uygulamalarını gerektiriyor. Bununla Birlikte var olan boru hatları mahaline tümüyle tekrar tasarlanmış bir dağıtma alt yapısına, yanında da bu enerjinin kullanılabileceği teknolojik ürünlere ihtiyaç var. Bunların aşılması şeklinde , hidrojen geleceğin en büyük enerji kaynağı olabilir .

YENILENEBILIR ENERJI NEDIR?

Yenilenebilir enerji ve kaynakları, durmaksızın devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgârlar, akan sular ( hidrogüç veya hidrosantral ) , biyolojik süreçler ve jeotermal enerji olarak sıralanabilir.
Yenilenebilir enerji kaynağını genellikle izah etmek gerekirse; enerji kaynağından edinilen ( bkz. " Güneş enerjisi nedir? , jeotermal enerji " ) ve edinilen enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından ( bkz. " Güneş enerjisinin kullanılmama nedenleri . " ) daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ve depolanabilmesi ile tanımlanır. Örneğin , güneşten elde edilen güneş enerjisi ile çalışan bilişim aletleri veya teknolojiler bu enerjiyi tüketir, ancak tüketilen güneş enerjisi toplam güneş enerjisinin yanında çok küçük kalır. En genel yenilenebilir enerji şekli ise güneşten gelendir yani güneş enerjisidir. Bazı bilişim aletleri ve icatlar sayesinde güneş enerjisi ve rüzgâr gücü depolanabilir.
Yenilenebilir enerjinin; kurum veya kuruluşlar, hayvanlar ve insanlar tarafından daimi olarak tüketilmesi mümkün görülmemektedir. Fosil yakıtlar ( bkz. " fosil yakıtlar, kömür " ) , çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebiliyor iken, istismar edilerek bilinçsizce kullanılması sonucu çok yakın bir gelecekte tamamen veya büyük oranda tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında bir yıldız arıyorsak büyük ihtimalle buda biyoyakıtlar olur olurdu. Biyoyakıtlar hakkında daha fazla bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yazının alıntılandığı websitesi: http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/

h1WEePIVSLG4BlJIx9Nngck0VM0VDvCYVsoTHRlVdG0MsOnIIa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder