Ana Menü

12 Ocak 2015 Pazartesi

(zwfhRwZ)Yenilenebilir Enerji Kaynakları (gpxeNkv)

mad9IJOJaanxoHn1JHIjg8vOneeVog06zQc4h9emsGF7j9y0hv

Yenilenebilir enerji güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gel-git ve jeotermal ısı gibi yenilenebilir ve sürdürülebilir doğal kaynakları faydalanarak elde edilen enerjidir. Temel yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar, güneş, jeotermal, hidrolik ve biyokütledir. Bu kaynakların detaylı açıklamalarını aşağıda inceleyebilirsiniz .

Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbini
Rüzgar Enerjisi: Rüzgar enerjisi; doğal , yenilenebilir, temiz ve sonsuz bir güç olup kaynağı güneştir. Güneşin dünyaya gönderdiği enerjinin %1-2 gibi küçük bir miktarı rüzgar enerjisine dönüşmektedir Güneşin, yer yüzeyini ve atmosferi homojen ısıtmamasının bir sonucu olarak ortaya çıkan sıcaklık ve basınç farkından ötürü hava akımı oluşur.
Rüzgar enerjisi uygulamalarının ilk mevduat maliyetinin pek yüksek , kapasite faktörlerinin düşük oluşu ve değişken enerji yapımı gibi dezavantajları yakınında üstünlükleri çoğunlukla şu biçimde sıralanabilir;
Atmosferde bol ve serbest olarak bulunur .
Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur.
Kaynağı güvenilirdir, tükenme ve her geçtiğimiz gün fiyatının artma riski yoktur.
Maliyeti şuanki güç santralarıyla rekabet edebilecek düzeye gelmiştir.
Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
İstihdam yaratır.
Hammaddesi tamamıyla yerlidir, dışa bağımlılık yaratmaz.
Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir.
İşletmeye alınması kısa bir zamanda gerçekleşebilir.

Güneş Enerjisi ve Solar Panel
Güneş Enerjisi: Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde bulunan füzyon zamanıyla (hidrojen gazının helyuma dönüşmesi) açığa çıkan ışıma enerjisidir. Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, hemen hemen 1370 W/m² değerindedir, ancak yeryüzüne erişen miktarı atmosferden ötürü 0-1100 W/m2 değerleri aralarında değişim gösterir.
Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir kısmı dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonrasında hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet açısından düşme göstermiş, etrafsal olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Jeotermal Enerji Kaynakları
Jeotermal Enerji: Jeotermal enerji yerkürenin iç ısısıdır. Bu ısı merkezdeki sıcak bölgeden yeryüzüne gerçek yayılır . Jeotermal kaynakların üç önemli bileşeni vardır:
Isı kaynağı,
Isıyı yeraltından yüzeye taşıyan akışkan,
Suyun dolaşımını sağlamaya yeterli kayaç geçirgenliği.
Jeotermal alanlarda sıcak kayaç ve yüksek yeraltı suyu sıcaklığı normal alanlara yönelik daha sığ yerlerde bulunur . Bunun başlıca nedenleri arasında:
Magmanın kabuğa gerçek yükselmesi ve buna bağlı olarak ısıyı taşıması,
Kabuğun inceldiği yerlerde yüksek sıcaklık farkı sonucu olarak oluşan ısı akışı,
Yeraltı suyunun birkaç kilometre derine inip ısındıktan sonrasında yüzeye gerçek yükselmesi.

Hidroelektrik Enerjisi: Hidroelektrik santraller (HES) akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan su içerisinde bulunan enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin eder. Büyük bir nehirde akan su büyük miktarda enerji taşımaktadır. Ya da su çok yüksek bir noktadan düşürüldüğünde de yine yüksek miktarda enerji elde edilir. Her iki yöntemle de kanal veya borular içerisine edinilen su, türbinlere gerçek akar, elektrik yapımı için pervane gibi kolları olan türbinlerin dönmesini sağlar . Türbinler jeneratörlere bağlıdır ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler. Hidroelektrik santrallar;
Yenilenebilir kaynak olan sudan enerji elde etmeleri,
Sera gazı emisyonu yaratmamaları,
İnşaatın Türk malı ve türk malı imkanlarla yapılabilmesi,
Teknik ömrünün uzun olması ve yakıt giderlerinin olmaması,
İşletme bakım giderlerinin düşük olması,
İstihdam fırsatı yaratmaları,
Kırsal kesimlerde uygun fiyat ve sosyal yapıyı canlandırmaları yönünden en önemli yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Biyokütle Enerjisi: Çabuk bir yükseliş gösteren nüfus ve sanayileşme enerji ihtiyacını da eşliğinde getirmiştir. Enerjinin etrafsal kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların en başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.Biyokütle enerjisi tükenmez bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması amacıyla uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Yazının kopyalandığı site: http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/yenilenebilirenerjikaynaklari/yenilenebilir-enerji-2/yenilenebilir-enerji-kaynaklari.html


CeCMqt9EK5QbsdNuktNtKmQoX6SRdCCTvQVmib5BCjEjrakIbh

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder